Ειδήσεις

Newsletter - Gallery- Videos - Άρθρα

26 Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής

Συμμετοχή της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου...

Στις 17-20 Μαΐου 2018, η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου του Κ.Π.Ε με εκπροσώπους την Φύλλα Ηλιάνα, ψυχίατρο και Επιστημονικά Υπεύθυνη της ΚΜΨΥ και Ρημική Μαρία, νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας ,συμμετείχε στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Κω.

Σε αυτή τη μεγάλη Πανελλήνια συνάντηση τέθηκαν και μελετήθηκαν προβλήματα που αφορούν τόσο την Ψυχιατρική του σήμερα όσο και τη γενικότερη στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε ζητήματα της ψυχικής υγιεινής.


Η θεματολογία του συνεδρίου κάλυπτε όλους τους τομείς της σύγχρονης ψυχιατρικής δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ανθρωπογενείς καταστροφές όπως την προσφυγική κρίση , την μετανάστευση και την οικονομική κρίση. Τα τελευταία χρόνια, μετά από τις τεράστιες αλλαγές που έχουν συμβεί στην κοινωνία έχει φανεί η ανάγκη της επισταμένης μελέτης και εκπαίδευσης των ειδικών στα προβλήματα που γεννά η μετακίνηση χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας. Παράλληλα συζητήθηκαν θέματα ταυτότητας φύλλου , πρωτοπόρες προσεγγίσεις στην ψυχιατρική ,προβλήματα ψυχογηριατρικής , οργανικότητα στις ψυχικές παθήσεις και ζητήματα εξαρτήσεων. Στο περιθώριο της συνάντησης, δόθηκε χώρος συζήτησης και διαβούλευσης για την αλλαγή της νομοθεσίας που προωθείται και αφορά την ακούσια νοσηλεία σε ψυχικά πάσχοντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της ΚΜΨΥ Χίου είχε ως στόχο την προβολή και ανάδειξη της ως ενεργό φορέα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη κοινότητα, το μοίρασμα και τη διάχυση της εμπειρίας των δυσκολιών που προέκυψαν από την προσφυγική κρίση στο νησί μας και την ανάδειξη του επιστημονικού χαρακτήρα του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου στην Ελλάδα. Καθοριστικής σημασίας για αυτό ήταν η συμμετοχή των εκπροσώπων της σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «οι κινητές μονάδες ψυχικής υγείας στο σύγχρονο σύστημα περίθαλψης» όπου επικοινωνήθηκαν θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της ψύχωσης στην κοινότητα ,τις προκλήσεις των κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας στις νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες αλλά και την θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης και αποτελεσματικότητας. Η Επιστημονικά Υπεύθυνη της Κ.Μ.Ψ,Υ Χίου τόνισε πως η σχέση των δομών ψυχικής υγείας με την κοινότητα αναφοράς είναι δυναμική και αυτό συνεπάγεται τη συνεχή αναπροσαρμογή τους στις ανάγκες ψυχικής υγείας του πληθυσμού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προξένησαν οι παρουσιάσεις 2 αναρτημένων ανακοινώσεων από την ΚΜΨΥ με τίτλο : «Μετακινούμενη πληθυσμοί σε μια παραδοσιακή κοινότητα, μια νέα πρόκληση για την ΚΜΨΥ Χίου του ΚΠΕ» και «Καταγραφή της εμπειρίας με τους πρόσφυγες της ΚΜΨΥ του ΚΠΕ» με συγγραφείς τις Φύλλα Η, Καλανζή Ε και Παπαβασιλείου Α. μέλη της διεπιστημονικής ομάδας της ΚΜΨΥ, καθώς η Κινητή Μονάδα του νησιού μας είναι η μοναδική από τις 25 που δραστηριοποιούνται στον Ελληνικό χώρο που χρειάστηκε να υποδεχθεί και αιτήματα ενηλίκων καθώς και παιδιών προσφύγων- μεταναστών

Με την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου φάνηκε ο σημαντικός ρόλος του τόσο στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση όλων των ειδικών ψυχικής υγείας όσο και στο μοίρασμα των νέων επιστημονικά δεδομένων στην εξέλιξη της ψυχιατρικής.

Ρημική Μαρία
Νοσηλεύτρια ΚΜΨΥ και μέλος του ΔΣ του Κέντρου Παιδιού κ Εφήβου Χίου

0
0
0
s2sdefault

Αθήνα

Διεύθυνση :

Χρυσολωρά 10-12 ,  121 32 , Περιστέρι

Τηλέφωνο :

2105789190, 5782341, 5731581

Φάξ :

2105789191

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για τα νέα του κέντρου μας.
Συμφωνώ με την Πολιτική Προστασίας
Subscribe now

Σύνδεση μελών ΚΠΕ

Χίος

Διεύθυνση :

Εγκρεμού 30 , 82131   Χίος

Τηλέφωνο :

2271020000

Φάξ :

2271021213

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.