Ειδήσεις

Newsletter - Gallery- Videos - Άρθρα

Όταν οι γονείς λένε ψέματα…

Γράφει η Μαρία Σωτηριανού, Ψυχολόγος Τμήματος Παιδιών και Εφήβων, Kέντρο Παιδιού και Εφήβου...

Μυστικά υπάρχουν σε όλες τις οικογένειες, άλλοτε μεγάλα και άλλοτε μικρά. Για να διατηρηθούν αυτά τα μυστικά κρυφά από το παιδί συχνά λένε ψέματα. Λέγοντας ένα ψέμα ή κρύβοντας την αλήθεια θεωρούν ότι έτσι προστατεύουν το παιδί από την ενδεχόμενη στεναχώρια. Ξεχνάνε όμως πως οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά, ακόμη και αν θεωρούν ότι έχουν φυλάξει και κρύψει καλά το μυστικό τους. Ειδικά μέσα στα μέλη της οικογένεια με το ψέμα είναι σαν να υποτιμούν το ένστικτο και το προαίσθημα του παιδιού. Είναι σαν να του δίνουν διπλό μήνυμα γιατί άλλο αισθάνεται και άλλο λένε ότι συμβαίνει.

psemata goneis

 

Οι γονείς λένε ψέματα γιατί ουσιαστικά προσπαθούν να αποφύγουν και να καλύψουν τα δικά τους οδυνηρά συναισθήματα. Ξέρουν πως αν αποκαλυφθεί η αλήθεια θα φέρει απορίες στο παιδί που καλούνται να απαντήσουν χωρίς όμως οι ίδιοι να είναι έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουν. Συχνά αποφεύγουν τα παιδιά για να μην χρειαστεί να μιλήσουν, χάνοντας έτσι ωραίες και πολύτιμες στιγμές μαζί τους. Επομένως δεν αγχώνονται για τα συναισθήματα των παιδιών αλλά για τα δικά τους…


Λέγοντας ψέματα δημιουργείται μια αναστάτωση και η φαντασία του παιδιού οργιάζει. Συχνά ψάχνει τις ευθύνες στον εαυτό του και οι γονείς βλέπουν μια περίεργη συμπεριφορά, είτε σωματοποιώντας τα συναισθήματα του το παιδί είτε προκαλώντας με παραβατικές συμπεριφορές. Αντίθετα λέγοντας αλήθειες έχουν την δυνατότητα να εξηγήσουν και να ηρεμήσουν το παιδί ανάλογα με την ηλικία που είναι και με όσα μπορεί να αντιληφθεί.

 

Το παιδί πρέπει να είναι προετοιμασμένο για τις ενδεχόμενες αλλαγές που θα έρθουν στη ζωή του, είτε από ένα θάνατο, ένα χωρισμό ή μια αρρώστια. Τα αρνητικά συναισθήματα και την αναστάτωση δεν μπορούν να την αποφύγουν, μπορούν όμως να είναι δίπλα του σε ότι χρειαστεί. Το παιδί έχει το δικαίωμα να ξέρει και μέσα από αυτό μαθαίνει να εμπιστεύεται τους γονείς και να νιώθει ασφάλεια. Χτίζονται δυνατοί δεσμοί και μπαίνουν ισχυρά θεμέλια στη σχέση τους. Βάζοντας το μέσα στην πραγματικότητα της ζωής μαθαίνει να διαχειρίζεται καλύτερα τις ανατροπές που μπορεί να προκύψουν.

ScreenHunter 99

 Πληροφορίες: Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Kέντρο Παιδιού και Εφήβου, τηλ 2271020000(εσωτ. 1), Εγκρεμού 30 Χίος

 

0
0
0
s2sdefault

Αθήνα

Διεύθυνση :

Χρυσολωρά 10-12 ,  121 32 , Περιστέρι

Τηλέφωνο :

2105789190, 5782341, 5731581

Φάξ :

2105789191

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για τα νέα του κέντρου μας.
Συμφωνώ με την Πολιτική Προστασίας
Subscribe now

Σύνδεση μελών ΚΠΕ

Χίος

Διεύθυνση :

Εγκρεμού 30 , 82131   Χίος

Τηλέφωνο :

2271020000

Φάξ :

2271021213

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.