Ειδήσεις

Newsletter - Gallery- Videos - Άρθρα

Άνοια και Λογοθεραπεία

Γράφει η Α.Κάμπουρα, Λογοθεραπεύτρια Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

 

Στην άνοια παρατηρείται εξασθένιση των νοητικών λειτουργιών, όπως παραδείγματος χάριν της μνήμης, του λόγου και της κριτικής σκέψης. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Υπάρχουν πολλές μορφές άνοιας, με συνηθέστερη τη νόσο Alzheimer. Τα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζονται στους ασθενείς είναι γνωστικά. Το πρώτο σύμπτωμα που παρατηρείται είναι η διαταραχή της μνήμης. Οι ασθενείς δυσκολεύονται να ανακαλέσουν από τη μνήμη τους πληροφορίες από το πρόσφατο παρελθόν. Είναι χρονικά αποπροσανατολισμένοι και συχνά επαναλαμβάνουν τα ίδια ερωτήματα. Επιπροσθέτως, προκαλείται διαταραχή του λόγου. Οι ασθενείς δυσκολεύονται να ανακαλέσουν από τη μνήμη τους τις κατάλληλες λέξεις που θέλουν να πουν. Επίσης, δεν μπορούν να κατανοήσουν το σύνολο των πληροφοριών που δέχονται από τον συνομιλητή. Εκτός από τον χρονικό, εξασθενεί και ο χωρικός προσανατολισμός. Αυτός είναι ο λόγος που συχνά οι ανοϊκοί ασθενείς χάνονται και αναζητούνται από τους οικείους τους. Τέλος, συχνά εμφανίζεται δυσκολία στην οργάνωση και εκτέλεση σύνθετων δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα το μαγείρεμα, η ένδυση και η φροντίδα της υγιεινής του σώματος.

anoia logo kmpsy
Η Λογοθεραπεία ασχολείται με μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Χρησιμοποιούνται στρατηγικές για τη διατήρηση της επικοινωνίας, των γνωστικών και εκτελεστικών λειτουργιών των ασθενών, με στόχο την ποιοτική τους διαβίωση. Σε συνεργασία με τους φροντιστές, δημιουργούνται κατάλληλα «βιβλία μνήμης», τα οποία διευκολύνουν την ανάκληση προσωπικών πληροφοριών. Επιπλέον, δημιουργούνται απλές γραπτές ή εικονικές υπενθυμίσεις καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως οδηγίες για την ένδυση, την προσωπική υγιεινή, την προετοιμασία απλών γευμάτων, τη λήψη φαρμάκων ή υπενθυμίσεις για άμεσα προγραμματισμένες συναντήσεις. Γενικά, οι ερωτήσεις και οι οδηγίες που απευθύνονται στους ασθενείς πρέπει να είναι ακριβείς, σύντομες, με απλή συντακτική δομή και πληροφοριακή επάρκεια.

Πληροφορίες: Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, τηλ 2271020000 (εσωτ.2)

Tags:
0
0
0
s2sdefault

Αθήνα

Διεύθυνση :

Χρυσολωρά 10-12 ,  121 32 , Περιστέρι

Τηλέφωνο :

2105789190, 5782341, 5731581

Φάξ :

2105789191

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για τα νέα του κέντρου μας.
Συμφωνώ με την Πολιτική Προστασίας
Subscribe now

Σύνδεση μελών ΚΠΕ

Χίος

Διεύθυνση :

Εγκρεμού 30 , 82131   Χίος

Τηλέφωνο :

2271020000

Φάξ :

2271021213

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.