To site kpechios.gr για την καλύτερη περιήγηση σας χρησιμοποιεί cookies.

Ειδήσεις

Newsletter - Gallery- Videos - Άρθρα

Βιωματική δράση στο 1o Γυμνάσιο Χίου

Aπό το Τμήμα Παιδιών και Εφήβων για τις σχέσεις των δύο φύλων στην εφηβεία


Τί θέλει να ρωτήσει ένα αγόρι της γ΄γυμνασίου σε ένα κορίτσι της ίδιας ηλικίας; Ποιες είναι οι απορίες των κοριτσιών στην εφηβεία; Τι ανησυχεί τα γυμνασιόπαιδα στις μέρες μας; Πόσο δύσκολη τους είναι η «εφηβεία» ;


Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα έδωσαν η ψυχολόγος Ελευθερία Μπινίκου και η Ειδική Εκπαιδευτικός Νικολέτα Κώσταρου με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Χίου.

Η βιωματική δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας «Έμφυλες ταυτότητες», κατόπιν πρόσκλησης της διεύθυνσης του σχολείου προς την διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου.
Οι μαθητές της Γ' Γυμνασίου παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ομιλήτριες οι οποίες ανέπτυξαν με απλό και κατανοητό τρόπο τον ορισμό της εφηβείας, δίνοντας έμφαση στις αλλαγές που συμβαίνουν ανάλογα με το φύλο κατά τη συγκεκριμένη περίοδο (σωματικές, ψυχολογικές, κτλ.).

Εν συνεχεία, οι πενήντα μαθητές συμμετείχαν ενεργά στη δράση, σχηματίζοντας δυο ομάδες, αυτές των αγοριών και των κοριτσιών. Η κάθε ομάδα σκέφτηκε και κατέγραψε ερωτήσεις, στις οποίες ήθελε απαντήσεις από το άλλο φύλο. Οι ερωτήσεις των αγοριών και των κοριτσιών μπήκαν σε διαφορετικά καπέλα.

Ακολούθησε η επεξεργασία των ερωτήσεων και με τις κατευθύνσεις των εισηγητριών, οι μαθητές άνοιξαν έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ τους. Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις δόθηκαν από τους ίδιους τους μαθητές / μαθήτριες προς το άλλο φύλο.
Με την διαδικασία της ιδεοθύελλας (brainstorming) οι έφηβοι μαθητές μοιράστηκαν προσωπικές τους εμπειρίες, εισάκουσαν ιδέες των συμμαθητών τους, διαμορφώνοντας τις δικές τους απόψεις.

Η εφηβεία είναι η περίοδος της μετάβασης από την παιδική στην ενήλικη ζωή. Η απότομη σωματική ανάπτυξη και οι αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση είναι τόσο γρήγορες που προκαλούν στον έφηβο μεγάλη ψυχική ένταση καθώς προσπαθεί να ενσωματώσει αυτή την αλλαγή με την μέχρι τώρα εικόνα του. Στην πραγματικότητα η εφηβεία είναι μία περίοδος κυοφορίας νέων ιδεών, απόψεων και ανακαλύψεων. Οι μεταβολές σε σχέση με το σώμα συμπαρασύρουν και μεταβολές σε σχέση με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Ο έφηβος θέλει να δώσει τη δική του ερμηνεία στον κόσμο, γι’ αυτό διακατέχεται από έντονη τάση να επικρίνει καθετί το παραδοσιακό, το κατεστημένο. Στη δική του κοσμοθεωρία βασιλεύει η απόλυτη δικαιοσύνη και τελειότητα. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να δημιουργήσει τη δική του ταυτότητα ώστε να μπορέσει να σταθεί στον κόσμο των ενηλίκων.

Πληροφορίες: Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Έγκρεμού 30, τηλ 2271020000

0
0
0
s2sdefault

Αθήνα

Διεύθυνση :

Χρυσολωρά 10-12 ,  121 32 , Περιστέρι

Τηλέφωνο :

2105789190, 5782341, 5731581

Φάξ :

2105789191

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για τα νέα του κέντρου μας.
Συμφωνώ με την Πολιτική Προστασίας
Subscribe now

Σύνδεση μελών ΚΠΕ

Χίος

Διεύθυνση :

Εγκρεμού 30 , 82131   Χίος

Τηλέφωνο :

2271020000

Φάξ :

2271021213

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.