Ειδήσεις

Newsletter - Gallery- Videos - Άρθρα

Ερωτευτείτε.. κάνει καλό!

Γράφει η Ζέττα Σταματελοπούλου, Ψυχολόγος - Επιστημονικά Υπεύθυνη Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

 

«Έρως ανίκατε μάχαν», είχε γράψει ο Σοφοκλής στην Αντιγόνη και μάλλον κάτι θα ήξερε..! Ειδικά όταν έρχεται και η επιστήμη να μας αποδείξει πως ο έρωτας κάνει όντως καλό! 

Η έκρηξη συναισθήματος που συνδέουμε με την καρδιά και το..στομάχι μας ξεκινά από τον εγκέφαλο. Λόγω των ορμονών που απελευθερώνονται εκεί μέσα, ξεκινάει ένα «πάρτυ» που μας κάνει να νιώθουμε καλά. Ο οργανισμός μας αισθάνεται την «αναστάτωση», την λαχτάρα, την ενέργεια και την υπερένταση, μέσα από τα συναισθήματα του έρωτα, του δεσμού και της αγάπης. Αυτό το «πάρτυ» ορμονών είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για το νευρικό μας σύστημα και την καρδιά μας, αφού με αυτό τον τρόπο ξεκινάει αυτόματα η διαδικασία μείωσης της αδρεναλίνης, της έντασης και κατά συνέπεια της χαλάρωσης από το στρες. Με αυτό τον τρόπο, ο έρωτας συμβάλλει βιολογικά στην πρόληψη και θεραπεία συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.

erotas arthro zetta
Από την άλλη πλευρά, έρευνες έχουν δείξει ότι ο έρωτας ή μια καλή ερωτική ή συζυγική σχέση επηρεάζει την υγεία των ατόμων και μέσω κοινωνικών ή συμπεριφορικών παραγόντων. Σύμφωνα με δεδομένα από την παγκόσμια κλίμακα, σε μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί έχει βρεθεί ότι οι παντρεμένοι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων σε σχέση με τους ελεύθερους, μέσω της ενθάρρυνσης υγιών συμπεριφορών (πχ καλύτερη διατροφή, υπενθύμιση και προγραμματισμός των check up).


Σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο, παρατηρούμε ότι πολλές διαταραχές πυροδοτούνται από ανισορροπία στα προσωπικά των ατόμων ή και παρατείνονται λόγω ασταθών συναισθηματικών σχέσεων. Οι υγιείς σχέσεις οδηγούν σε υγιές μοίρασμα, ανάπτυξη εμπιστοσύνης, ασφάλειας, ευεξίας και άρα σε καλύτερη ποιότητα ζωής. Μέσα από τον έρωτα θα μπορούσαμε να πούμε πως εκπληρώνονται- σύμφωνα με τον Maslow και την γνωστή πυραμίδα του- οι βασικές ανάγκες του ανθρώπου, η ανάγκη συναναστροφής, επικοινωνίας και κοντινότητας και με αυτό τον τρόπο, το άτομο οδεύει προς την ολοκλήρωσή του.


Ο έρωτας αποτελεί μια κινητήρια δύναμη για τον άνθρωπο. Τον ωθεί να ζήσει, να χαρεί, να διασκεδάσει, να μοιραστεί. Το άτομο κάνει περισσότερες θετικές σκέψεις για τον εαυτό του, τον κόσμο και το μέλλον και άρα νιώθει περισσότερα θετικά συναισθήματα όπως η αγάπη, η ελπίδα, η αισιοδοξία και το νόημα στην ζωή. Επομένως, ερωτευτείτε.. κάνει καλό!

Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, Χίος
τηλ. 22710-20000 (εσωτ. γραμ. 3), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.kpechios.gr

0
0
0
s2sdefault

Αθήνα

Διεύθυνση :

Χρυσολωρά 10-12 ,  121 32 , Περιστέρι

Τηλέφωνο :

2105789190, 5782341, 5731581

Φάξ :

2105789191

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για τα νέα του κέντρου μας.
Συμφωνώ με την Πολιτική Προστασίας
Subscribe now

Σύνδεση μελών ΚΠΕ

Χίος

Διεύθυνση :

Εγκρεμού 30 , 82131   Χίος

Τηλέφωνο :

2271020000

Φάξ :

2271021213

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.