Ειδήσεις

Newsletter - Gallery- Videos - Άρθρα

Τα οφέλη της θεραπείας κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης

στα άτομα με ΔAΦ, μέσης λειτουργικότητας.

Γράφει η Φλώρα Χειλαδάκη, ψυχολόγος στο Κέντρο Ημέρας Εφήβων με Αυτισμό Δυτ. Αττικής "Στην Αυλή του Κόσμου" του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

Η θεραπεία Κοινωνικής και Συναισθηματικής Ανάπτυξης (ΚΣΑ) αποτελεί ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα ανάπτυξης κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων, το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας "Στην αυλή του κόσμου" του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, με διάγνωση διαταραχής αυτιστικού φάσματος, μέσης και χαμηλής λειτουργικότητας.

Η αναγνώριση, η έκφραση και η διαχείριση συναισθήματος είναι δυσκολίες που μπορεί να εμφανίζουν συχνά τα άτομα με διαταραχή αυτιστικού φάσματος, μέσης ή χαμηλής λειτουργικότητας.Οι δυσκολίες αυτές συχνά μπορεί να οδηγήσουν τα άτομα στην εμφάνιση συμπεριφορών που προβληματίζουν, οι οποίες έχουν αντίκτυπο τόσο συναισθηματικό, όσο και και κοινωνικό.

ther koin syn

Η προσαρμοσμένη θεραπεία ΚΣΑ στηρίζεται στις αρχές της Ψυχοθεραπείας Κοινωνικής και Συναισθηματικής Ανάπτυξης, η οποία αποτελεί μια συνθετική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Η προσέγγιση αυτή δίνει έμφαση στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ θεραπευτή - θεραπευόμενου και εστιάζει περισσότερο στη διαχείριση συμβάντων και εμπειριών του παρόντος. Το πρόγραμμα κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης έχει ως στόχο την κοινωνική και ψυχική ευεξία των θεραπευόμενων, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Οι θεραπευόμενοι μέσω του προγράμματος αυτού, μπορούν να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στους παρακάτω τομείς:

• Αναγνώριση, έκφραση, διαχείριση συναισθηματος
• Αυτοβιογραφική μνήμη
• Αντίληψη - Εικόνα Εαυτού
• Κοινωνική Αλληλεπίδραση
• Διαχείριση συμπεριφορών που προβληματίζουν

Το άτομο με τη βοήθεια του θεραπευτή έρχεται σε μία πρώτη επαφή με ένα βασικό λεξιλόγιο συναισθημάτων (χαρά, λύπη, φόβος, θυμός, αηδία), το οποίο χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τη βελτίωση της αναγνώρισης και έκφρασης του συναισθήματος, σε συνδυασμό με άλλα εργαλεία και μεθόδους (π.χ ημερολόγιο, κοινωνικές ιστορίες, οπτικοποίηση της πληροφορίας κ.ά). Η ενίσχυση της αυτοβιογραφικής μνήμης βελτιώνει με τη σειρά της, την αντίληψη και την εικόνα εαυτού που χρειάζεται να έχει το άτομο, για διάφορες συναισθηματικές και κοινωνικές καταστάσεις που βιώνει. Η γνώση αυτή για τον εαυτό, βοηθά τον θεραπευόμενο να εκπαιδευτεί στους κοινωνικούς κανόνες και να ανταπεξέλθει με λιγότερο άγχος σε κοινωνικές συνθήκες που παλαιότερα μπορεί να τον δυσκόλευαν. Από την κλινική πρακτική έχει παρατηρηθεί πως η ενίσχυση των παραπάνω δεξιοτήτων βοηθούν ταυτόχρονα και στη μείωση των συμπεριφορών που προβληματίζουν. Το άτομο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μαθαίνει να διαχειρίζεται με διαφορετικούς τρόπους (ανάλογα με το επίπεδο λειτουργικότητας του) τα έντονα ή αρνητικά συναισθήματα μειώνοντας τις εκρήξεις θυμού ή άλλου τύπου δυσλειτουργικές συμπεριφορές, και επικοινωνώντας με καταλληλότερο τρόπο τη συναισθηματική του κατάσταση.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να ειπωθεί πως το ότι δε μπορώ να μιλήσω για τα συναισθήματά μου, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν, απλά χρειάζεται να μάθω νέους τρόπους για να τα επικοινωνήσω και να τα διαχειριστώ.

Μάθετε περισσότερα για το Κέντρο Ημέρας "Στην Αυλή του Κόσμου" του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου,  τηλ 2105789190, Χρυσολωρά 10-12, Περιστέρι (πλησίον στάσης μετρό "Αγιος Αντώνιος")

 

 

 

0
0
0
s2sdefault

Αθήνα

Διεύθυνση :

Χρυσολωρά 10-12 ,  121 32 , Περιστέρι

Τηλέφωνο :

2105789190, 5782341, 5731581

Φάξ :

2105789191

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για τα νέα του κέντρου μας.
Συμφωνώ με την Πολιτική Προστασίας
Subscribe now

Σύνδεση μελών ΚΠΕ

Χίος

Διεύθυνση :

Εγκρεμού 30 , 82131   Χίος

Τηλέφωνο :

2271020000

Φάξ :

2271021213

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.