Ειδήσεις

Newsletter - Gallery- Videos - Άρθρα

Σκέψεις για την πανδημία και το εμβόλιο

Γράφει ο Σωτήριος Κουπίδης, Ιατρός Εργασίας του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου.

 

Σας εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία και ταυτόχρονα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας λίγες σκέψεις για την πανδημία COVID -19 και το εμβόλιο.


Ουσιαστικά βρισκόμαστε εδώ και έναν σχεδόν χρόνο σε πόλεμο, αντιμέτωποι με έναν εχθρό, που έως σήμερα έχει επιδείξει πολλά πρόσωπα (μετάδοση με επαφή αλλά και αερογενώς με σταγονίδια). Έναν εχθρό που δοκιμάζει και φτάνει στα άκρα τους ακόμα και τα πιο προηγμένα υγειονομικά συστήματα σε ανεπτυγμένες χώρες, αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά, πόσο εξίσου σημαντική είναι η Δημόσια Υγεία με την Υγειονομική Φροντίδα.

giatros ergasias 2

Φωτογραφία απο τον αντιγρηπικό εμβολιασμό των εργαζομένων του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου το 2019


Στις μάχες που έχουν δοθεί μέχρι τώρα με τον ιό SARS – COV 2 επιστρατεύτηκαν μέτρα υγιεινής των χεριών (ευλαβική αντισηψία), μέτρα υγιεινής του αναπνευστικού (χρήση ιατρικών και μη μασκών), μέτρα κοινωνικής και φυσικής αποστασιοποίησης (τα οποία μέχρι σήμερα κλιμακώθηκαν στα δύο γενικευμένα lockdowns στη χώρα μας) και τέλος μέτρα υγιεινής των χώρων στους οποίους ζούμε και εργαζόμαστε (αναγκαιότητα καλού φυσικού αερισμού των κλειστών χώρων και φροντίδα στον τεχνητό εξαερισμό των κλειστών κτηρίων).


Τα μέτρα αυτά μας αφορούν όλους, διότι με την υπεύθυνη συμπεριφορά μας και μόνο, μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης και να μην αποτελέσουμε έναν ακόμα κρίκο σε αυτήν.


Λίγα λόγια για το πρώτο εμβόλιο. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε αυτό δεν είναι νέα και αδοκίμαστη. Εδώ και 30 χρόνια πολλοί εκατοντάδες επιστήμονες προσπαθούσαν να παρασκευάσουν εμβόλιο με mRNA το οποίο είναι ευαίσθητο και δύσκολο να εισέλθει εκεί που πρέπει μέσα στο ανθρώπινο σώμα και να κατασκευάσει αυτό που πρέπει και μετά να εξαφανιστεί αφήνοντας πίσω του μία ανάμνηση, που αν χρειαστεί η ανοσιακή μας μνήμη μπορεί να ανακαλέσει και να αντιδράσει κατάλληλα μη αφήνοντας τον ιό να δεσμευτεί στα κύτταρα μας.


Μην ξεχάσετε, ωστόσο, ότι ακόμα και αν άρχισε η εμβολιαστική περίοδος, μέχρι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, συνεχίζουμε να μένουμε ασφαλείς στα σπίτια, κρατώντας τις αποστάσεις και τα παράθυρα ανοιχτά όσο είναι εφικτό, και να θυμόμαστε να εγγραφούμε στην άυλη συνταγογράφηση με σκοπό τη διευκόλυνση του κράτους στην οργάνωση του εμβολιασμού.

 

0
0
0
s2sdefault

Αθήνα

Διεύθυνση :

Χρυσολωρά 10-12 ,  121 32 , Περιστέρι

Τηλέφωνο :

2105789190, 5782341, 5731581

Φάξ :

2105789191

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για τα νέα του κέντρου μας.
Συμφωνώ με την Πολιτική Προστασίας
Subscribe now

Σύνδεση μελών ΚΠΕ

Χίος

Διεύθυνση :

Εγκρεμού 30 , 82131   Χίος

Τηλέφωνο :

2271020000

Φάξ :

2271021213

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.