Ειδήσεις

Newsletter - Gallery- Videos - Άρθρα

Άγιος Βασίλης έρχεται κι όλους μας καλοδέχεται..!

Γράφει η Ζέττα Σταματελοπούλου, Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων...


«Η κατάθλιψη των γιορτών», «η μελαγχολία των Χριστουγέννων», «Χριστούγεννα με lockdown», βαρύγδουποι τίτλοι από την μια.. «Πως να περάσετε όμορφα», «Πως να αντέξετε», «Πως να διαχειριστείτε τις φετινές γιορτές», «Πως να στολίσετε το πιο όμορφο δέντρο», «Πως να φτιάξετε το πιο νόστιμο φαγητό», «Πως να ετοιμάσετε το πιο ζεστό και οικογενειακό τραπέζι» από την άλλη.


Κι εκεί που όλα είναι ρευστά και αβέβαια, χρειάζεται να ανασυγκροτήσουμε τον εαυτό μας και να κάνουμε πως τίποτα δεν συμβαίνει και πως όλα θα εορταστούν «κανονικά». Και ποιο είναι το «κανονικά»;


• Είναι εντάξει να μην είναι όπως μέχρι τώρα όλοι ξέραμε.
• Είναι εντάξει να νιώθετε άγχος, ανασφάλεια, αβεβαιότητα, θυμό, στενοχώρια.
• Είναι εντάξει να προσπαθείτε να διατηρήσετε μια ρουτίνα στολίζοντας, μαγειρεύοντας και ανταλλάσσοντας δώρα.
• Είναι εντάξει αν θέλετε να στολίσετε με φωτάκια όλο το σπίτι, αλλά είναι εντάξει κι αν θέλετε να παραμείνετε στο «σκοτάδι» σας.
• Είναι εντάξει να θέλετε να λήξει η καραντίνα, είναι κι εντάξει να θέλετε να μείνετε σπίτι βλέποντας τους δικούς σας ανθρώπους παραπάνω με πιο «αργούς» ρυθμούς.
• Είναι εντάξει αν θέλετε να γιορτάσετε, είναι εντάξει και να μην θέλετε.
• Είναι εντάξει να θέλετε να δείτε φίλους -έστω και μέσω βιντεοκλήσης, είναι όμως κι εντάξει το να μην θέλετε.
• Είναι εντάξει να μοιραστείτε μαζί τους την αγωνία σας, είναι εντάξει και να μην νιώθετε έτοιμοι να ανοιχτείτε.

Να είστε καλοί με τον εαυτό σας. Να του φέρεστε και να του απαντάτε όπως θα κάνατε και σε ένα μικρό παιδί, ή στον καλύτερό σας φίλο. Να του λέτε και κανένα «δεν πειράζει». Δείξτε του φροντίδα αληθινή. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν δεν ενθουσιάζεστε με τις γιορτές. Δεν υπάρχει όμως και πρόβλημα αν ενθουσιάζεστε και θέλετε να γιορτάσετε σαν ένα μικρό παιδί.

Οτιδήποτε νιώθετε είναι σημαντικό να το εντοπίσετε, να το αναγνωρίσετε και να το αποδεχτείτε. Είστε αρκετοί και είστε άξιοι. Έτσι μόνο θα δημιουργήσετε τον ασφαλή χώρο μέσα σας για να υπάρχει κάθε συναίσθημα χωρίς να δημιουργεί περαιτέρω ένταση και δυσφορία.

Ο Άγιος Βασίλης έρχεται, λοιπόν, και όλους τους καλοδέχεται.. ακολουθείστε τον συμβολισμό κι εσείς για να «καλοδεχτείτε» κάθε σας συναίσθημα, βρίσκοντας τρόπο να το αναγνωρίσετε χωρίς να το κατακρίνετε.

Καλή χρονιά με υγεία σωματική, ψυχική κα πνευματική!

Ζέττα Σταματελοπούλου
Ψυχολόγος, εκπαιδευμένη στη γνωσιακή – συμπεριφορική ψυχοθεραπεία
Επιστημονικά Υπεύθυνη Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων

Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, Χίος, τηλ. 22710-20000 (εσωτ. γραμ. 3), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

0
0
0
s2sdefault

Αθήνα

Διεύθυνση :

Χρυσολωρά 10-12 ,  121 32 , Περιστέρι

Τηλέφωνο :

2105789190, 5782341, 5731581

Φάξ :

2105789191

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για τα νέα του κέντρου μας.
Συμφωνώ με την Πολιτική Προστασίας
Subscribe now

Σύνδεση μελών ΚΠΕ

Χίος

Διεύθυνση :

Εγκρεμού 30 , 82131   Χίος

Τηλέφωνο :

2271020000

Φάξ :

2271021213

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.