Ειδήσεις

Newsletter - Gallery- Videos - Άρθρα

Περί ακούσιας νοσηλείας ασθενούς

Γράφει η Ηλιάνα Φύλλα, Ψυχίατρος - Επιστημονικά Υπεύθυνη Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου...

 

Όπως είναι γνωστό η ακούσια νοσηλεία λόγω ασθενείας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε περίπτωση ψυχικής ασθένειας. Σύμφωνα με τον νόμο που την ορίζει, ακούσια νοσηλεία είναι η χωρίς τη συγκατάθεση του ασθενή εισαγωγή και η παραμονή του για θεραπεία, σε κατάλληλη Μονάδα Ψυχικής Υγείας.


Οι προϋποθέσεις για την Ακούσια νοσηλεία για τις οποίες καλούμαστε εμείς οι Ψυχίατροι να γνωμοδοτήσουμε ώστε το δικαστικό σύστημα να διατάξει, είναι:


Πρώτη και βασικότερη, ο ασθενής χρειάζεται να πάσχει από ψυχική διαταραχή (οι εξαρτήσεις διέπονται από διαφορετική ειδική νομοθεσία και θεραπευτική αντιμετώπιση) και να μην είναι ικανός να κρίνει για το συμφέρον της υγείας του. Η επόμενη, που αποτελεί το ειδικό βάρος της ύπαρξης αυτού του νόμου, είναι είτε η έλλειψη νοσηλείας να έχει ως συνέπεια να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του, ή η νοσηλεία να είναι απαραίτητη για να αποτραπούν πράξεις βίας κατά του ίδιου ή τρίτου.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η διαδικασία αποβλέπει κατ` αρχήν στην μέριμνα για τον ασθενή και στην διαφύλαξη της ψυχικής κυρίως υγείας του. Επιπροσθέτως, η αδυναμία ή η άρνηση προσώπου να προσαρμόζεται στις κοινωνικές ή ηθικές ή πολιτικές αξίες που φαίνεται να επικρατούν στην κοινωνία, δεν αποτελεί από μόνη της ψυχική διαταραχή.


Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η άνω ενέργεια προσβάλλει πολλαπλά αγαθά του ατόμου, όπως η προσωπική ελευθερία, η προσωπικότητα, η αξιοπρέπεια και η επιλογή θεραπείας. Πρόκειται για στέρηση της προσωπικής ελευθερίας πριν διαπραχθεί παράβαση και ιατρική επέμβαση χωρίς την συναίνεση του ατόμου. Επομένως είναι ένα μέτρο που προϋποθέτει πρωταρχικά ψυχική ασθένεια και χρειάζεται να λαμβάνεται υπό εξαιρετικές συνθήκες, με κυρίαρχο γνώμονα το θεραπευτικό του αποτέλεσμα.

 Πληροφορίες : Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου - Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30 , Χίος, τηλ 2271020000(εσωτ. 2)

0
0
0
s2sdefault

Αθήνα

Διεύθυνση :

Χρυσολωρά 10-12 ,  121 32 , Περιστέρι

Τηλέφωνο :

2105789190, 5782341, 5731581

Φάξ :

2105789191

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για τα νέα του κέντρου μας.
Συμφωνώ με την Πολιτική Προστασίας
Subscribe now

Σύνδεση μελών ΚΠΕ

Χίος

Διεύθυνση :

Εγκρεμού 30 , 82131   Χίος

Τηλέφωνο :

2271020000

Φάξ :

2271021213

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.