Ειδήσεις

Newsletter - Gallery- Videos - Άρθρα

Autismap.gr: Μία ιστοσελίδα - οδηγός για τον Αυτισμό

Γράφει ο Χρήστος Σιφναίος, Κοινωνιολόγος (M.Sc.), Συντονιστής Τομέα Έρευνας, Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης...

 

Η ιστοσελίδα Autismap.gr δημιουργήθηκε το Μάιο του 2017, με στόχο την ενίσχυση της προσβασιμότητας των ατόμων με ΔΑΦ και των οικογενειών τους στις υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής φροντίδας, καθώς και τη διασύνδεση μεταξύ υπηρεσιών και επαγγελματιών.

Συνιστά ένα από τα αποτελέσματα του Προγράμματος «Διαθέσιμοι πόροι για άτομα με ΔΑΦ στην Ελλάδα», το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου στο διάστημα 2013-2016. Στα πλαίσια του προγράμματος χαρτογραφήθηκαν πανελλαδικά οι δομές ιδιωτικού και δημοσίου Δικαίου που εξυπηρετούν ή δύνανται να εξυπηρετήσουν άτομα στο φάσμα του αυτισμού. Οι δομές εντάχθηκαν δωρεάν στην ιστοσελίδα και στο διαδραστικό χάρτη μετά από έγγραφη συγκατάθεση τους.

Με τη χρήση του διαδραστικού χάρτη, κάθε ενδιαφερόμενος χωρίς κόστος μπορεί εύκολα να αναζητήσει τη δομή ή την ειδικότητα του επαγγελματία που βρίσκεται κοντά στο τόπο κατοικίας του, ανά κατηγορία δομής, ανά περιφέρεια και ανά περιφερειακή ενότητα. Για κάθε εγγεγραμμένη δομή παρέχονται τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας: Ονομασία, διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας και e-mail. Η εγγραφή νέων δομών γίνεται με πολύ απλό τρόπο, συμπληρώνοντας την αντίστοιχη φόρμα εγγραφής που υπάρχει κάτω από το διαδραστικό χάρτη, στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας.
Μέχρι σήμερα έχουν επισκεφτεί την ιστοσελίδα περισσότερα από 22.000 άτομα, αριθμός απόλυτα ικανοποιητικός δεδομένου του ειδικού περιεχομένου της. Το 90% των χρηστών επισκέπτονται τη σελίδα για πρώτη φορά ( νέοι χρήστες) και το 10% είναι επανερχόμενοι χρήστες. Τα 2/3 των χρηστών είναι γυναίκες (72%), ενώ το 70% των χρηστών βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών . Τέλος, η εγγραφή νέων δομών στην ιστοσελίδα αυξήθηκε κατά 55% από την έναρξη λειτουργίας της μέχρι σήμερα.


Σχεδιάζουμε τον εμπλουτισμό και την περαιτέρω ανάπτυξη της ιστοσελίδας με:


1) Κατηγοριοποιημένη παράθεση της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των ατόμων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και των οικογενειών τους στις εξής θεματικές: Α) Βασικά Δικαιώματα, Β) Υπηρεσίες Υγείας, Γ) Εκπαίδευση, Δ) Κοινωνική Φροντίδα, Ε) Ασφάλιση, Ζ) Εργασιακά Δικαιώματα-Απασχόληση.

2) Ένταξη ενότητας «Άρθρα» που θα περιέχει τις εξής δύο υποκατηγορίες:
2α) Άρθρα για επαγγελματίες που ασχολούνται με τις ΔΑΦ, τα οποία θα επιλέγονται από έμπειρη συντακτική επιτροπή και θα αναρτώνται σε μηνιαία βάση, μέσα από την ανασκόπηση πρόσφατης διεθνούς αρθρογραφίας.
2β) Άρθρα για τα άτομα με ΔΑΦ και τις οικογένειες τους, όπου θα περιλαμβάνονται μικρής έκτασης κείμενα στα οποία επιστήμονες με πολυετή εμπειρία στον αυτισμό αναλαμβάνουν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, καθιστώντας την ισχύουσα επιστημονική γνώση και την κλινική τους εμπειρία προσιτή και χρήσιμη σε ένα ευρύτερο κοινό.

3) Δημιουργία ενότητας που θα περιλαμβάνει αναγγελίες συνεδρίων και επιστημονικών εκδηλώσεων που αφορούν σε ό,τι σχετίζεται με αυτισμό/ειδικές θεραπείες/ειδική αγωγή.


Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το σύνολο των δομών που έχουν ήδη εγγραφεί στο Autismap.gr και να απευθύνουμε μία ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε δομή και υπηρεσία που προσφέρει υπηρεσίες για άτομα με αυτισμό, να εγγραφεί εντελώς δωρεάν στην ιστοσελίδα. Με το τρόπο αυτό θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της προσβασιμότητας στις κατάλληλες υπηρεσίες των ατόμων με αυτισμό, όσο και στη διασύνδεση μεταξύ επαγγελματιών και φορέων της επιστημονικής και θεραπευτικής κοινότητας.

Πληροφορίες: Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Χρυσολωρά 10-12, 12132, Περιστέρι, τηλ 210 57 31 581, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

0
0
0
s2sdefault

Αθήνα

Διεύθυνση :

Χρυσολωρά 10-12 ,  121 32 , Περιστέρι

Τηλέφωνο :

2105789190, 5782341, 5731581

Φάξ :

2105789191

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για τα νέα του κέντρου μας.
Συμφωνώ με την Πολιτική Προστασίας
Subscribe now

Σύνδεση μελών ΚΠΕ

Χίος

Διεύθυνση :

Εγκρεμού 30 , 82131   Χίος

Τηλέφωνο :

2271020000

Φάξ :

2271021213

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Οι δράσεις μας, σεμινάρια εξειδίκευσης και ανοιχτές θέσεις εργασίας κάθε μήνα στο email σου!
Συμφωνώ με την Πολιτική Προστασίας
Subscribe now