Ειδήσεις

Newsletter - Gallery- Videos - Άρθρα

Στη νόσο Alzheimer, πάσχει όλη η οικογένεια

Γράφει η Μαρία Δαμασιώτη, νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου...

 Άνοια είναι η κλινική εκδήλωση της απώλειας πνευματικών ικανοτήτων, ως αποτέλεσμα δυσλειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η δυσλειτουργία αυτή μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά νευρολογικών νόσων, με πιο συχνή τη νόσο Alzheimer.

H νόσος Alzheimer είναι πρωτοπαθής εκφυλιστική εγκεφαλική νόσος, άγνωστης αιτιολογίας. Συνήθως η έναρξή της είναι ύπουλη και εγκαθίσταται βραδέως αλλά σταθερά, για περίοδο ετών. Η περίοδος αυτή μπορεί να είναι βραχεία π.χ 2 ή 3 έτη, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερη.

Η νόσος μπορεί να έχει πρώιμη έναρξη, στη μέση ενήλικη ζωή ή ακόμη και νωρίτερα, αλλά η συχνότητά της είναι μεγαλύτερη στην όψιμη ηλικία.

Τα κύτταρα του εγκεφάλου εκφυλίζονται και πεθαίνουν, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται προοδευτικά, η μνήμη και άλλες σημαντικές νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επιβραδύνει τη νόσο αλλά όχι να την εξαλείψει, καθώς οι νεκροί νευρώνες δεν αναβιώνουν.

Η διαταραχή της μνήμης είναι το σημαντικότερο σύμπτωμα της νόσου, με χαρακτηριστική την απώλεια της πρόσφατης μνήμης, απλών και καθημερινών πραγμάτων και σταδιακή εμφάνιση προβλημάτων με την επικοινωνία και την ομιλία. Σε συνέχεια έρχεται δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων και οργάνωσης, όπως επίσης και διαταραχή στον προσανατολισμό. Μπορεί να παρουσιαστούν κινητικές διαταραχές και αλλαγές στη διάθεση και την συμπεριφορά, καθώς επίσης και ψυχικές διαταραχές που καλύπτουν το φάσμα από διεγερσιμότητα και ανησυχία ως αδράνεια και παθητικότητα. Εμφανίζεται άγχος και φοβίες, ανασφάλεια και αδιαφορία για την εμφάνιση και την προσωπική υγιεινή. Διαταράσσεται ο ύπνος, κυρίως με τη μορφή αυπνίας ή της αναστροφής του ύπνου. Κατά την εξέλιξη της νόσου, υπάρχει η πιθανότητα να παρουσιαστούν ψευδαισθήσεις και παραληρηματικές ιδέες.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία ένας στου πέντε ανθρώπους πάνω από τα 80 έτη, θα νοσήσει από κάποια μορφή άνοιας. Στην Ελλάδα πάνω από 200.000 άνθρωποι πάσχουν σήμερα από άνοια και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον.

Οι έρευνες , οι επενδύσεις και η συνεργασία στον τομέα δαπανών για την υγεία, είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για την επιστημονική έρευνα και τον έλεγχο του κοινωνικού κόστους της άνοιας, όσο και για την προσφορά ελπίδας, αξιοπρέπειας και ποιότητας ζωής στους πάσχοντες και στις οικογένειες τους.

Το ψυχολογικό, πρακτικό και οικονομικό φορτίο είναι βαρύ και πολύπλευρο.

Η νόσος είναι επιβαρυντική για το ίδιο το άτομο, καθώς και για το οικογενειακό περιβάλλον που το φροντίζει.

Στη νόσο Alzheimer μαζί με τον ασθενή, πάσχει και όλη η οικογένεια!

0
0
0
s2sdefault

Αθήνα

Διεύθυνση :

Χρυσολωρά 10-12 ,  121 32 , Περιστέρι

Τηλέφωνο :

2105789190, 5782341, 5731581

Φάξ :

2105789191

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για τα νέα του κέντρου μας.
Συμφωνώ με την Πολιτική Προστασίας
Subscribe now

Σύνδεση μελών ΚΠΕ

Χίος

Διεύθυνση :

Εγκρεμού 30 , 82131   Χίος

Τηλέφωνο :

2271020000

Φάξ :

2271021213

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Οι δράσεις μας, σεμινάρια εξειδίκευσης και ανοιχτές θέσεις εργασίας κάθε μήνα στο email σου!
Συμφωνώ με την Πολιτική Προστασίας
Subscribe now