Ειδήσεις

Newsletter - Gallery- Videos - Άρθρα

Tα οφέλη της Παιγνιοθεραπείας

Γράφει η Ράντζου Ελένη Παρασκευή, Εκ. Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού, Τμήμα Παιδιών και Εφήβων

Η Παιγνιοθεραπεία (play therapy), όπως αυτή διδάσκεται διεθνώς από το PTI (Play Therapy International) και την Play Therapy Greece στην Ελλάδα, είναι ένα συνθετικό και ολιστικό μοντέλο θεραπευτικής προσέγγισης.

Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει μεγάλο ερευνητικό υπόβαθρο και η αποτελεσματικότητα της προκύπτει από μελέτες που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο και φαίνεται πως ο,σο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία του παιδιού, εφήβου ή ενήλικα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η βελτίωση του μετά τη θεραπευτική παρέμβαση. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές είναι εμφανείς, τόσο σε συναισθηματικό, όσο και σε συμπεριφορικό επίπεδο. Είναι μία παρέμβαση που λαμβάνει υπ’ όψιν όλη την οικογένεια και το κοινωνικό περιβάλλον του ατόμου και καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα ψυχολογικών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών δυσκολιών χρόνιας, ήπιας ή όχι συνθήκης.

Εκτός από το παιχνίδι χρησιμοποιούνται και άλλες δημιουργικές τέχνες, προκειμένου το άτομο που συμμετέχει σε αυτή τη θεραπευτική παρέμβαση να εκφράσει επιθυμίες, φόβους και ανησυχίες, μέσα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, με την παρουσία ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου θεραπευτή. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο συμμετέχων έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει με το δικό του ρυθμό τα θέματα που τον επηρεάζουν, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, και να αξιοποιήσει τις εσωτερικές του ποιότητες και πηγές που θα τον οδηγήσουν στην εξέλιξη, την αλλαγή και την επίλυση του προσωπικού ζητήματος.

 

Η συγκεκριμένη προσέγγιση παιγνιοθεραπείας είναι τεκμηριωμένη με πλούσιο θεωρητικό και ερευνητικό υπόβαθρο, επιτρέπει την μη λεκτική έκφραση καθώς, κάθε υλικό και αντικείμενο λειτουργεί ως σύμβολο και μέσο έκφρασης. Είναι μία θεραπευτική προσέγγιση που μπορεί να ωφελήσει ανθρώπους με διαφορετικό κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο, καθώς επιτρέπει τη συμβολική επικοινωνία και έκφραση.
Στο ασφαλές θεραπευτικό περιβάλλον που γίνονται οι συνεδρίες ο συμμετέχων μπορεί να επιλέξει το μέσο με το οποίο θα εκφραστεί. Μπορεί να επιλέξει μέσα από πολλές δραστηριότητες, όπως ενδεικτικά το παιχνίδι με γαντόκουκλες, την έκφραση μέσω της κίνησης, της ζωγραφικής, της μουσικής, του δίσκου με την άμμο, τον πηλό και τα σύμβολα, ενώ μπορεί να δουλέψει και μέσω της αφήγησης, της θεραπευτικής ιστορίας και του δημιουρικού οραματισμού.

Ανεξάρτητα από το φύλο, την κουλτούρα και την ηλικία, η παιγνιοθεραπεία είναι ωφέλιμη σε:

- Θέματα Συναισθηματικά ή/και Συμπεριφορικά
- Σημαντικές Απώλειες (πένθος, διαζύγιο) ή και άλλες σημαντικές αλλαγές
- Τραυματικές Εμπειρίες και Φοβίες
- Μαθησιακές Δυσκολίες (δυσκολία συγκέντρωσης, φτωχές ακαδημαϊκές επιδόσεις κ.α.)
- ΔΕΠ-Υ
- Φάσμα Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών
- Κακοποίηση (συναισθηματική/σωματική/σεξουαλική/παραμέληση)
- Σχολικό Εκφοβισμό

Η Παιγνιοθεραπεία (PTI) είναι αποτελεσματική σε εφήβους και ενήλικες, ενώ έχει εξαιρετικά αποτέσματα για όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα στις ηλικίες 4-12 ετών.

Μέσα από τα κατάλληλα και απαραίτητα όρια, το ασφαλές περιβάλλον και τη ζεστή σχέση με τον ειδικά εκπαιδευμένο θεραπευτή, ο συμμετέχων εκφράζει τον εσωτερικό του κόσμο και το παιδί αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Σε αυτό το ταξίδι ο συμμετέχων αποκτά πιο ισχυρή αίσθηση του ΕΓΩ.

Πληροφορίες: Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, τηλ 2271020000, www.kpechios.gr

0
0
0
s2sdefault

Αθήνα

Διεύθυνση :

Χρυσολωρά 10-12 ,  121 32 , Περιστέρι

Τηλέφωνο :

2105789190, 5782341, 5731581

Φάξ :

2105789191

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για τα νέα του κέντρου μας.
Συμφωνώ με την Πολιτική Προστασίας
Subscribe now

Σύνδεση μελών ΚΠΕ

Χίος

Διεύθυνση :

Εγκρεμού 30 , 82131   Χίος

Τηλέφωνο :

2271020000

Φάξ :

2271021213

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.