To site kpechios.gr για την καλύτερη περιήγηση σας χρησιμοποιεί cookies.

Ειδήσεις

Newsletter - Gallery- Videos - Άρθρα

Γιατί να κάνω ψυχοθεραπεία, αφού έχω φίλους;

Γράφει η Σώτη Ζούκα, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων Χίου

Χωρίς να χάνεται η σπουδαιότητα της φιλίας, η σχέση με ένα ψυχοθεραπευτή είναι τελείως διαφορετική. Το πλαίσιο που ορίζει τη θεραπεία δεν μοιάζει καθόλου με μια φιλική κουβέντα με τους δικούς μας ανθρώπους, ακόμα και αν αυτή γίνεται από καρδιάς.

Ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος συμφωνούν σε μια συμμαχία θεραπευτική που διαμορφώνεται πάνω στο αίτημα και στις ανάγκες του δεύτερου. Όλοι μας επωφελούμαστε με το να μιλάμε με τους φίλους μας για θέματα που μας απασχολούν και σίγουρα ο συνδυασμός και των δύο είναι ο ιδανικός για την ψυχή μας. Όμως, οι φίλοι μας δεν είναι πάντα σε θέση να μας ακούσουν και να μας συμπαρασταθούν, χωρίς να κάνουν μάλιστα προσωπικές προβολές. Πολλές φορές και εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να ανοιχτούμε και να συζητήσουμε για τους υποσυνείδητους φόβους μας, χωρίς την επαγγελματική καθοδήγηση. Ένας ψυχοθεραπευτής έχει εκπαιδευτεί να μην αντιδρά αυτόματα και αυθόρμητα, όπως θα έκανε ένας φίλος. Επιπλέον, έχει την τεχνική να βοηθήσει το θεραπευόμενο να δει ο ίδιος τι είναι το καλύτερο για εκείνον τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Οι φίλοι μας βοηθούν, συνήθως με την καλύτερη των προθέσεων, είναι όμως, αυτός ο κατάλληλος τρόπος; Συχνά οι φίλοι μας συμπαραστέκονται και προσπαθούν να μας κάνουν να μη νιώθουμε άσχημα, προσπαθώντας π.χ. να μας φτιάξουν το κέφι. Πολλές φορές αυτή η συμπεριφορά μπορεί να μας περνάει το μήνυμα ότι ο φίλος μας είτε δεν αντέχει, είτε δε θέλει να ακούσει τον πόνο μας, ίσως γιατί αυτό που μας βασανίζει στα μάτια του να φαίνεται ασήμαντο. Οι συμβουλές που μας δίνουν οι φίλοι είναι βασισμένες κυρίως, στη δική τους εμπειρία και ψυχοσύνθεση, με συνέπεια μια συμβουλή να είναι πιθανά άκαιρη και άτυπη για εμάς, όσο καλά κι αν μας γνωρίζουν οι άνθρωποι μας. Εξάλλου τα προβλήματα μας δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να λυθούν με κάποιες απλές συμβουλές. Εξ ου και ακούμε συχνά «Ευχαριστώ δε θέλω συμβουλές, λάθη κάνω και μόνος μου».

Ο ψυχοθεραπευτής έχει την τεχνογνωσία και την ενσυναίσθηση στο πως θα ακούσει, τι θα κρατήσει, πως θα ανταποκριθεί, θα αποκωδικοποιήσει, θα δώσει το πραγματικό νόημα αυτού που θα έρθει στη διάρκεια μιας συνεδρίας. Δεν είναι η θέση του να προβαίνει σε συμπεράσματα αποσπασματικά, δε δίνει άκαιρες συμβουλές, δεν περιορίζει την εξερεύνηση του διαφορετικού και δεν περιορίζεται από κοινωνικές συμβάσεις. Δεν εξερευνά μόνο το συνειδητό, αλλά ταξιδεύει μαζί σου και στο ασυνείδητο. Με αυτή την έννοια ο ψυχοθεραπευτής σε συναντά εκεί που πραγματικά μπορείς να αντέξεις και να αγκαλιάσεις το συναίσθημα ή μια κατάσταση που βιώνεις όσο δύσκολη κι αν είναι. Σε βοηθά να ανοίξεις τη γνώση σου, για όσα πραγματικά πιστεύεις, αισθάνεσαι και θέλεις, ακόμα και αν αυτά είναι πράγματα που ακόμα δεν τα έχεις δει ξεκάθαρα ή δεν γνώριζες ότι υπάρχουν. Σε βοηθά ακόμη, να μάθεις και να καταλάβεις καλύτερα τον εαυτό σου, τις πράξεις σου, τις σκέψεις σου, καθώς και τον αντίκτυπο όλων αυτών στη ζωή σου, την καθημερινότητα σου, τις σχέσεις σου με τους άλλους.

Με άλλα λόγια ο ψυχοθεραπευτής θα γίνει ο θεραπευτικός σου καθρέφτης με απόλυτο ιατρικό απόρρητο.

  

Πληροφορίες: Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων – Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, Χίος, τηλ 2271020000(εσωτ.3), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

0
0
0
s2sdefault

Αθήνα

Διεύθυνση :

Χρυσολωρά 10-12 ,  121 32 , Περιστέρι

Τηλέφωνο :

2105789190, 5782341, 5731581

Φάξ :

2105789191

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για τα νέα του κέντρου μας.
Συμφωνώ με την Πολιτική Προστασίας
Subscribe now

Σύνδεση μελών ΚΠΕ

Χίος

Διεύθυνση :

Εγκρεμού 30 , 82131   Χίος

Τηλέφωνο :

2271020000

Φάξ :

2271021213

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.