Ειδήσεις

Newsletter - Gallery- Videos - Άρθρα

«Θάρρος ή αλήθεια;»

Γράφει η Ζέττα Σταματελοπούλου, Ψυχολόγος Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων...

Πολλά άτομα έχουν δυσκολίες στην καθημερινή διαπροσωπική τους επικοινωνία, η οποία μπορεί να υστερεί ή να είναι αναποτελεσματική. Λόγου χάριν, είναι δυνατό να έχουν δυσκολίες στο να αρνηθούν αιτήματα άλλων, να ζητήσουν πληροφορίες, να εκφράσουν φιλία, στοργή δυσαρέσκεια ή θυμό με κατάλληλο λεκτικό ή μη λεκτικό τρόπο στις διάφορες κοινωνικές καταστάσεις.

Τα μέρη της καλής επικοινωνίας είναι δυο: ο καλός πομπός και ο καλός δέκτης, δηλαδή η καλή έκφραση και η καλή ακρόαση αντίστοιχα. Στην ψυχολογία υπάρχουν ορισμένα «τρικ» που βοηθούν στη βελτίωση της εκφραστικής ικανότητας. Μια από αυτές τις τεχνικές είναι η εκπαίδευση στη θετική συμπεριφορά. Ως θετική εννοούμε την συμπεριφορά εκείνη όπου το δίκιο του ατόμου προασπίζεται χωρίς συγχρόνως να παραβιάζεται το δίκιο των αποδεκτών μιας τέτοιας συμπεριφοράς. Θετική λοιπόν συμπεριφορά σημαίνει πως υπερασπίζομαι τα δίκαιά μου, εκφράζω τις γνώμες/ απόψεις/ αισθήματά μου τίμια, ευθέως και κατάλληλα, σεβόμενος ταυτόχρονα την άποψη του άλλου.
Στα άλλα άκρα, έχουν παρατηρηθεί συμπεριφορές που δεν προάγουν την επικοινωνία, όταν παραδείγματος χάριν με παθητικό τρόπο και θέλοντας να ευχαριστήσω τον άλλον δεν υπερασπίζομαι ικανοποιητικά τα δικά μου δικαιώματα. Ή στην αντίθετη περίπτωση, όταν πρωταρχικός μου στόχος είναι να κυριαρχήσω στην διαπροσωπική επικοινωνία και έτσι παραγνωρίζω ή αδιαφορώ για τα δικαιώματα του άλλου.


Συμπερασματικά, η πραγματική επικοινωνία γεννιέται μέσα από το πνεύμα του γνήσιου σεβασμού του εαυτού μας και του άλλου ατόμου. Αν ο στόχος μας είναι να αποδείξουμε ότι έχουμε δίκιο, να μεμφθούμε τον άλλον ή να τον εκδικηθούμε, κάθε τεχνική βελτίωσης θα αποτύχει. Αλλά αν ο στόχος μας είναι η επίλυση ενός προβλήματος και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο σκέφτεται και αισθάνεται ο άλλος, αυτές οι ισχυρές μέθοδοι θα μας βοηθήσουν να επιλύσουμε τις συγκρούσεις και να επιτύχουμε ένα πολύ καλό επίπεδο επικοινωνίας!
Η εκμάθηση και η εφαρμογή τρόπων που προάγουν την επικοινωνία γίνεται μέσα από το ταξίδι της ψυχοθεραπείας με συνοδοιπόρους θεραπευτή και θεραπευόμενο. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ανακαλύψουμε τις ήδη υπάρχουσες δεξιότητές μας, αφήνοντας πίσω εκείνες που είναι μη λειτουργικές, κι ενισχύοντας το αίσθημα της αυτό-αποτελεσματικότητας και της αυτοπεποίθησής μας.

Ζέττα Σταματελοπούλου
Ψυχολόγος, εκπαιδευμένη στη γνωσιακή – συμπεριφορική ψυχοθεραπεία
Συνεργάτης Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων

Πληροφορίες: Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων – Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, Χίος, τηλ 2271020000(εσωτ.3), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.kpechios.gr

0
0
0
s2sdefault

Αθήνα

Διεύθυνση :

Χρυσολωρά 10-12 ,  121 32 , Περιστέρι

Τηλέφωνο :

2105789190, 5782341, 5731581

Φάξ :

2105789191

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για τα νέα του κέντρου μας.
Συμφωνώ με την Πολιτική Προστασίας
Subscribe now

Σύνδεση μελών ΚΠΕ

Χίος

Διεύθυνση :

Εγκρεμού 30 , 82131   Χίος

Τηλέφωνο :

2271020000

Φάξ :

2271021213

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.