Ειδήσεις

Newsletter - Gallery- Videos - Άρθρα

Πότε το παιδί μου χρειάζεται λογοθεραπεία ;

Γράφει η Ιωάννα Μάντικα, Λογοθεραπεύτρια Τμήματος Παιδιών και Εφήβων ...


Τα τελευταία χρόνια οι γονείς φαίνεται να ανησυχούν όλο και περισσότερο για το αν το παιδί τους χρειάζεται λογοθεραπεία.
Για να γνωρίζουν οι γονείς ποτέ πρέπει να απευθυνθούν σε ένα λογοθεραπευτή για το παιδί τους, είναι σημαντικό να ξέρουν πως πρέπει να αναπτύσσεται ο λόγος του καθώς αυτό μεγαλώνει.


Σύμφωνα με έρευνες, το πρώτο πράγμα που αναμένεται να κάνει ένα βρέφος, όταν γεννιέται, είναι να κλάψει και αργότερα να γελάσει. Είναι ο τρόπος του να επικοινωνήσει, να εκφράσει τα συναισθήματα του και να καλύψει τις ανάγκες του.


Στους 3-4 μήνες, το μωρό αρχίζει και εκφέρει ήχους που μοιάζουν με φωνήεντα. Στους 6-10 μήνες παράγει μια ακολουθία συλλαβών ( π.χ. μα-μα-μα ή πα-πα-πα-πα). Η εμφάνιση των πρώτων λέξεων( π.χ. μαμά, μπαμπά) υπολογίζεται με την ολοκλήρωση του1ου έτους ζωής. Τότε αρχίζει να εστιάζει την προσοχή του στην ομιλία των ενηλίκων και να μιμείται ήχους από αυτά που ακούει. Είναι σημαντικό να γυρίζει το κεφαλάκι του όταν ακούει το όνομα του, να κατανοεί και να υπακούσει στο ‘’όχι΄’’. Να ακολουθεί και να εκτελεί απλές εντολές( π.χ. δείξε στόμα).

Το παιδί περιμένουμε να δημιουργεί καινούριες λέξεις συνδυάζοντας συλλαβούλες, όταν βρίσκεται στην ηλικία του 1,5 έτους, όπου το λεξιλόγιο του κυμαίνεται στις 3-20 λέξεις ( ονόματα, ζώα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης).

Το εκφραστικό λεξιλόγιο αυξάνεται ραγδαία στην ηλικία των 2 ετών φτάνοντας τις 50- 60 λέξεις. Το παιδί συνήθως κατανοεί πολύ περισσότερες λέξεις (περίπου 200) από αυτές που εκφράζει. (Cole &Cole,2000) . Δημιουργεί προτάσεις με 2 ή 3 λέξεις.

Στο 3ο έτος εμφανίζεται η χρήση αντωνυμιών και προθέσεων. Είναι αναμενόμενο και όχι ανησυχητικό να υπάρχουν λάθη στην σύνταξη και στην γραμματική του λόγο του παιδιού Επίσης, τότε υπολογίζεται να μπορεί να αρθρώσει τους ήχους /π/, /μπ/,/μ/, /τ/, /κ/, /γκ/ (Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών,1995).

Στα 4 έτη πρέπει να δημιουργεί προτάσεις με 4- 5 λέξεις και να καταφέρνει να διηγείται ιστοριούλες, να παράγει τα ήχους /ν/, /ντ/, /χ/, /φ/, /λ/, /σ/, /ζ/, /β/ (Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών, 1995). Όταν το παιδί γίνει 5 χρόνων καταφέρνει να διατυπώνει ερωτήσεις και αντίστοιχα να απαντά σε ερωτήσεις ενηλίκων. Κατακτάει και αρθρώνει τους ήχους /δ/, /θ/, /τσ/, /τζ/( Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών, 1995). Στα 6 έτη το παιδί καταφέρνει να αρθρώσει τον ήχο /ρ/.


Όπως όλοι γνωρίζουμε το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μπορεί να μην ακολουθεί αυστηρά τα τυπικά στάδια ανάπτυξης λόγου που αναφέρθηκαν πάρα πάνω. Για οποιαδήποτε ανησυχία ή απορία απευθυνθείτε σε έναν λογοθεραπευτή όπου θα σας κατευθύνει ανάλογα.


Πληροφορίες: Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, Χίος, τηλ 2271020000(εσωτ.1), www.kpechios.gr

0
0
0
s2sdefault

Αθήνα

Διεύθυνση :

Χρυσολωρά 10-12 ,  121 32 , Περιστέρι

Τηλέφωνο :

2105789190, 5782341, 5731581

Φάξ :

2105789191

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για τα νέα του κέντρου μας.
Συμφωνώ με την Πολιτική Προστασίας
Subscribe now

Σύνδεση μελών ΚΠΕ

Χίος

Διεύθυνση :

Εγκρεμού 30 , 82131   Χίος

Τηλέφωνο :

2271020000

Φάξ :

2271021213

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.