To site kpechios.gr για την καλύτερη περιήγηση σας χρησιμοποιεί cookies.

Ειδήσεις

Newsletter - Gallery- Videos - Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Αλήθεια, τι κρύβεται πίσω από την λέξη πρόσφυγας; ...


Από τον ορισμό ξεκαθαρίζεται ότι πρόσφυγας είναι ο άνθρωπος που αναγκάζεται ή εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του ή τον τόπο μόνιμης κατοικίας του και να καταφύγει σε μια ξένη χώρα. Να καταφύγει σε μια ξένη, άγνωστη για αυτόν χώρα με την ελπίδα για ζωή, με έναν πιο ειρηνικό τρόπο.


Ο πρόσφυγας, ανεξαρτήτου ηλικίας, νιώθει κοινωνική απομόνωση, μοναξιά, λύπη, φόβο. Του λείπουν πράγματα, πρόσωπα , μέρη. Το αίσθημα του αποχωρισμού και της απώλειας, του προκαλούν έντονη θλίψη και ψυχικό πόνο. Πενθεί για όλα όσα άφησε πίσω του και ο αποχωρισμός αυτός είναι τραυματικός! Έχει το αίσθημα του ξεριζώματος και την έλλειψη υποστηρικτικού πλαισίου.


Οι περισσότεροι πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας, παρουσιάζουν διαταραχή στρές μετά από ψυχοτραυματική εμπειρία. Δηλαδή μια αγχώδη διαταραχή η οποία προκαλείται από την έκθεση σε ένα τραυματικό γεγονός που θέτει σε κατάσταση ακραίας απειλής την ζωή, όπως συμβαίνει στα πλαίσια ενός πολέμου.


Οι άνθρωποι αυτοί συνεχίζουν να βιώνουν το τραυματικό γεγονός, νιώθοντας απειλή για την σωματική τους ακεραιότητα, για την ίδια τη ζωή, τη δική τους ή των οικίων τους. Αλλάζει η συμπεριφορά τους, «παγώνουν» τα πάντα γύρω τους, ο χώρος, ο χρόνος, οι σχέσεις, οι προσδοκίες, αλλάζει νόημα η ζωή τους.


Αυτοί που το βιώνουν πιο έντονα, είναι τα παιδιά, τα οποία στερούνται ότι για τα υπόλοιπα παιδιά είναι δεδομένα. Διώχνονται ή εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, την οικογένεια τους, την ίδια τους την αθωότητα. Βιώνουν ένα παρελθόν τραυματικό, ένα παρόν ανασφαλές, ένα μέλλον αβέβαιο.
Στην Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου, του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου, γίνεται προσπάθεια υποστήριξης αυτών των ανθρώπων, ενηλίκων, παιδιών με τις οικογένειές τους, ασυνόδευτων ανηλίκων, με στόχο να υπάρξει συναισθηματική ανακούφιση και να μειωθούν τα συμπτώματα του άγχους, της έντασης και της στεναχώριας.


Η πρόκληση για εκείνους παραμένει να μπορέσουν σε βάθος χρόνου να προσαρμοστούν στην καινούρια πραγματικότητα, έχοντας βοηθητικούς παράγοντες την προσωπικότητά τους, προηγούμενες παρόμοιες εμπειρίες και την σταθερότητα των σχέσεων στο υποστηρικτικό περιβάλλον. Μια προσαρμογή δύσκολη, καθώς υπάρχει σύγκρουση με την πραγματικότητα, μια μόνιμη αίσθηση του προσωρινού και πολλά εμπόδια που θα χρειαστεί να υπερπηδήσουν για να φτάσουν να ζήσουν το «όνειρο», μέσα από ένα μεγάλο και άγνωστο ταξίδι.


Η πρόκληση για εμάς αλλά και για όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες είναι να καταφέρουμε να φροντίσουμε αυτές τις ανθρώπινες ψυχές που δοκιμάζονται χωρίς να μειώσουμε την ποιότητα των παροχών μας στον γηγενή πληθυσμό που έχει να αντιμετωπίσει τις δικές του δύσκολες προσαρμογές.


Mαρία Δαμασιώτη , Νοσηλεύτρια Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου»


Πληροφορίες: τηλ. 22710 20000 (εσωτ. 2) , www.kpechios.gr

0
0
0
s2sdefault

Αθήνα

Διεύθυνση :

Χρυσολωρά 10-12 ,  121 32 , Περιστέρι

Τηλέφωνο :

2105789190, 5782341, 5731581

Φάξ :

2105789191

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για τα νέα του κέντρου μας.
Subscribe now

Σύνδεση μελών ΚΠΕ

Χίος

Διεύθυνση :

Εγκρεμού 30 , 82131   Χίος

Τηλέφωνο :

2271020000

Φάξ :

2271021213

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.