Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης (ΤΕΤΕ)
Εκπαίδευση
Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου τα τελευταία 8 χρόνια έχει εκπαιδεύσει στις δομές του περισσότερους από 100 νέους επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας , πολλοί από τους οποίους εντάχθηκαν αργότερα είτε στο δυναμικό του ΚΠΕ, είτε άλλων Δομών Ψυχικής Υγείας.
Τομέας Επιστημονικής Τεκμηρίωσης & Έρευνας
Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου κατά την 20ετή λειτουργία του έχει να παρουσιάσει σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό έργο. Το Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης προαγάγει την ερευνητική δραστηριότητα και την Επιστημονική Τεκμηρίωση σε άμεση συνεργασία με τις υπόλοιπες Δομές του ΚΠΕ.

Ερευνητικά Προγράμματα
Το Πρόγραμμα έχει στόχο να καταγράψει και να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με τις υπάρχουσες δομές/υπηρεσίες και τις νομοθετικές ρυθμίσεις για άτομα με ΔΑΦ στην Ελλάδα, προσβάσιμη σε δυνητικούς χρήστες των υπηρεσιών αυτών και σε επαγγελματίες υγείας, ψυχικής υγείας , εκπαιδευτικούς, ερευνητές και κάθε ενδιαφερόμενο ,ώστε να δημιουργήσει ιστοσελίδα για την παρουσίαση των Δομών ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα, και να εκτιμήσει την ποσοτική και ποιοτική επάρκεια των Δομών και των υπηρεσιών που προσφέρονται στα άτομα με ΔΑΦ και τις οικογένειες τους .
Το Πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013 και βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας των δεδομένων της έρευνας. Τον Μάιο του 2017 ξεκίνησε η λειτουργία της ιστοσελίδας autismap.gr για την παρουσίαση των Δομών. Η συλλογή των στοιχείων ανά Δομή έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίου, κατάλληλα δομημένου για τις ανάγκες της έρευνας, το οποίο στάλθηκε σε 2.500 περίπου Δομές στην Ελλάδα. Το Πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2018
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, αποδεικνύεται ότι η συμμετοχή των ληπτών υπηρεσιών και των οικογενειών τους είναι πολύ σημαντική στη βελτίωση των υπηρεσιών Ψυχικής υγείας. Το ΚΠΕ, έχοντας ως προτεραιότητα τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών του, προχωράει για 1η φορά στη μέτρηση του Βαθμού ικανοποίησης των χρηστών των υπηρεσιών του και των οικογενειών τους.
Στόχος του Προγράμματος είναι να μετρηθεί ο βαθμός ικανοποίησης των χρηστών του ΚΠΕ και των οικογενειών τους και να καταγραφούν οι αντιλήψεις και οι προτάσεις τους, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και να σχεδιαστούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων των χρηστών και των οικογενειών τους.
Για τη μέτρηση του βαθμού ικανοποίησης χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο Verona Service Satisfaction Scale (VSSS), το οποίο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και έχει σταθμιστεί στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ( Ιατρική Σχολή, Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής & ψυχικής Υγείας.) Η μελέτη για την καταγραφή του βαθμού ικανοποίησης θα επαναλαμβάνεται περιοδικά, ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής συμμετοχή των χρηστών στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών.
Το Πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2017 με την σύνταξη της τελικής έκθεσης αποτελεσμάτων.
Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση των δυσκολιών που παρουσιάζουν τα άτομα με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος εντάσσεται στη συνολική διαχείριση των δυσκολιών αυτών, ιδιαίτερα σε άτομα με αυτισμό μέσης και υψηλής λειτουργικότητας. Στο ΚΠΕ αναπτύσσουμε και εξελίσσουμε συστηματικά τα τελευταία 10 χρόνια, μέσα από την κλινική ψυχοθεραπευτική μας πρακτική με άτομα με ΔΑΦ μέσης και υψηλής λειτουργικότητας την ψυχοθεραπεία Κοινωνικής και Συναισθηματικής Ανάπτυξης (ΚΣΑ).
Στα πλαίσια της ΨΚΣΑ αναπτύσσονται δεξιότητες που αφορούν, μεταξύ άλλων, στους τομείς της κοινωνικής επικοινωνίας και διαχείρισης των συναισθημάτων. Το ζητούμενο είναι η γενίκευση των δεξιοτήτων αυτών σε περιβάλλοντα εκτός του θεραπευτικού πλαισίου.
Στόχοι του προγράμματος είναι να αξιολογηθεί η μεταφορά και γενίκευση δεξιοτήτων στο οικογενειακό περιβάλλον και να αναδειχθούν παράγοντες που δυνητικά συνδέονται με τη δυνατότητα γενίκευσης /μεταφοράς, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η βελτίωση και προσαρμογή των παρεχόμενων υπηρεσιών ΨΚΣΑ.
Το Πρόγραμμα αξιολόγησης προβλέπει τη συλλογή πληροφοριών μέσω ερωτηματολογίου, που συμπληρώνεται από τον 1 ή και τους 2 γονείς . Η εφαρμογή του αρχικά ξεκίνησε το 2016 σε 4 δομές Ψυχικής Υγείας και από το 2017 επεκτάθηκε και σε 2 δομές του ΚΠΕ. Η χορήγηση των ερωτηματολογίων γίνεται 2 φορές ανά έτος ( Οκτώβριο και Μάιο)
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία και τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι έγκλειστοι στις φυλακές εμφανίζουν, συχνότερα από το γενικό πληθυσμό, προβλήματα ψυχικής υγείας τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους. Νοσολογικές οντότητες όπως κατάθλιψη, διαταραχές προσωπικότητας, διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, ιδιαίτερα μέσης και υψηλής λειτουργικότητας και η ΔΕΠ-Υ έχει περιγραφεί ότι σχετίζονται συχνά με περιπτώσεις παραβατικότητας και εμπλοκής με το νόμο σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες .
Το ΚΠΕ, έχει μακρά εμπειρία διατομεακής συνεργασίας με τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ατόμων με ψυχιατρικές διαταραχές που βρίσκονται σε εμπλοκή με το νόμο και υποστηρίζοντας την κάλυψη των αναγκών τους αλλά και την πρόληψη δευτερογενών διαταραχών. Παράλληλα γνωρίζουμε, ότι συχνότατα η ύπαρξη αυτών των διαταραχών υποτιμάται ή, κυρίως, περνά απαρατήρητη στα πλαίσια των φυλακών ή άλλων σωφρονιστικών ιδρυμάτων επηρεάζοντας αρνητικά την εξέλιξη των ατόμων αυτών.
Στόχος του Προγράμματος είναι να εκτιμήσει τη συχνότητα συγκεκριμένων Διαταραχών μεταξύ των ανηλίκων / νεαρών Ενηλίκων που βρίσκονται στη φυλακή ή σε Δικαστική επιμέλεια, ώστε να ευαισθητοποιήσει τις Δικαστικές, Αστυνομικές και Κοινωνικές Αρχές για τις ιδιαιτερότητες και ανάγκες των ατόμων με τις συγκεκριμένες Διαταραχές, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει δράσεις Παρέμβασης για την υποστήριξη των ατόμων αυτών και να συμβάλει στην πρόληψη υποτροπής των φαινομένων παραβατικότητας , με γνώμονα το κοινωνικό και οικονομικό όφελος.
Το πρόγραμμα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο σχεδιασμού, επέκτασης της ερευνητικής ομάδας, ολοκλήρωσης της βιβλιογραφικής έρευνας και ανάπτυξης συνεργασίας με φορείς και άτομα που εμπλέκονται στη διαχείριση ατόμων με Ψυχικές Νοσηρότητες και παραβατικότητα. Το Πρόγραμμα θα υποβληθεί για χρηματοδότηση, ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση.
Η εργασιακή ικανοποίηση αποτελεί τη βάση για την επιτυχία σε κάθε επιχείρηση και επάγγελμα. Η αποχώρηση από την εργασία αποτελεί έναν όρο που περιγράφει το ποσοστό των εργαζομένων που πρέπει να αντικατασταθεί σε μία δεδομένη χρονική περίοδο .
Αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν έναν εργαζόμενο στην παραίτηση είναι τα υψηλά ποσοστά στρες, η έλλειψη επικοινωνίας εντός της εταιρείας, ο μισθός η έλλειψη αναγνώρισης της αξίας του εργαζομένου, η έλλειψη δυνατότητας ανέλιξης, η έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα στη προσωπική ζωή και στις επαγγελματικές υποχρεώσεις καθώς και η έλλειψη ενδιαφέροντος για το αντικείμενο εργασίας
Η διαδικασία κατά την οποία ένας εργαζόμενος παραιτείται και η εταιρεία καλείται να βρει αντικαταστάτη θεωρείται εξαιρετικά ζημιογόνα για την εκάστοτε εταιρεία .
Η σχέση ανάμεσα στην εργασιακή ικανοποίηση και την αποχώρηση από την εργασία έχει καταδειχθεί σε μεγάλο αριθμό ερευνών.
Ένας ακόμα σημαντικός άξονας αφορά στη συσχέτιση ανάμεσα στην επαγγελματική εξουθένωση με την αποχώρηση από την εργασία.
Στόχος του Προγράμματος είναι η διερεύνηση των αιτιών διακοπής συνεργασίας στις 6 δομές και τμήματα του ΚΠΕ σε Αθήνα και Χίο, κατά την τελευταία δεκαετία, ώστε να αναδειχθούν οι κυρίαρχες αιτίες αποχώρησης και η διατύπωση και εφαρμογή καλών πρακτικών για τη μείωση των αποχωρήσεων στο σύνολο των εργαζομένων του ΚΠΕ.
Οι ερωτώμενοι απάντησαν το ερωτηματολόγιο μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Το Πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2017 με την τελική έκθεση των αποτελεσμάτων
Ο βαθμός ικανοποίησης των εργαζομένων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την απόδοση τους στο χώρο εργασίας, με τα αντίστοιχα οφέλη για την εκάστοτε εταιρεία.
Ο όρος “Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για να περιγράψει μία κατάσταση εξάντλησης των επαγγελματιών ψυχικής υγείας στο εργασιακό τους περιβάλλον. Καθόρισε την κατάσταση αυτή ως «αδυναμία για επίδοση, ή εξουθένωση λόγω υπερβολικών απαιτήσεων που αφορούν την ενέργεια, τη δύναμη ή τις δυνατότητες».
Ο βαθμός ικανοποίησης των εργαζομένων συναρτάται άμεσα και με το «Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης» (Burnout). Έρευνες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης συσχετίζονται ή ακόμα και μπορούν να προβλεφθούν από υψηλά επίπεδα επαγγελματικής ικανοποίησης
Στόχοι του Προγράμματος είναι: Α) η μέτρηση του βαθμού ικανοποίησης των εργαζομένων του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου, ώστε να αναδειχθούν οι θετικές και αρνητικές συνιστώσες του πλαισίου συνεργασίας και να προαχθεί η θετική και ικανοποιητική εργασιακή σχέση ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο. Β) η μέτρηση του επιπέδου επαγγελματικής εξουθένωσης (Burnout) των εργαζομένων στο Κέντρο Παιδιού και Εφήβου (ΚΠΕ), με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου. Γ) η ανάδειξη παραγόντων που συσχετίζονται με την εργασιακή ικανοποίηση και την επαγγελματική εξουθένωση ( θετικά ή αρνητικά) .
Δ) η διερεύνηση της συσχέτισης ανάμεσα στο βαθμό ικανοποίησης και τα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης στον πληθυσμό αναφοράς.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη χρήση 2 ερωτηματολογίων, που επιλέχθηκαν μετά από συγκριτική μελέτη των μεθοδολογικών εργαλείων Για τη διερεύνηση του Βαθμού ικανοποίησης χρησιμοποιήθηκε το Employee Satisfaction Inventory (ESI) και για τη μελέτη του βαθμού επαγγελματικής εξουθένωσης το Maslach Burnout Inventory (MBI).
Το Πρόγραμμα βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάλυσης των δεδομένων και η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018.