Ειδήσεις

Newsletter - Gallery- Videos - Άρθρα

Συνύπαρξη με κατοικίδια ζώα: Τα ψυχολογικά οφέλη!

Γράφει η Φρροκάι Φωτεινή-Ελβίσα, Ψυχολόγος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου...

 

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα γάτας (8 Αυγούστου), μια μέρα που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ταμείου για την Ευημερία των Ζώων είναι ευκαιρία να συζητηθεί η θετική επίδραση που έχουν τα κατοικίδια ζώα στην ψυχική υγεία και ευημερία του ανθρώπου είτε μιλάμε για μικρούς είτε για μεγάλους.

H βιβλιογραφία βρίθει μελετών που διερευνούν τη θετική επίδραση που έχουν τα κατοικίδια ζώα στην ψυχολογία του ατόμου. Όσον αφορά τα παιδιά, έρευνες έχουν δείξει ότι όσα παιδιά μεγαλώνουν με σκύλο παρουσιάζουν ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, κοινωνικοποίησης και ενίσχυση συναισθηματικής νοημοσύνης. Η συνύπαρξη του παιδιού με ένα κατοικίδιο εκτός από την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και την ενίσχυση της ενσυναίσθησης ενισχύει την αυτοπεποίθηση του παιδιού, το αίσθημα υπευθυνότητας, τη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης και τη διατήρηση ισορροπίας μέσα από την αρμονική συμβίωση κατοικίδιου-παιδιού. Το κατοικίδιο όπως λένε: “είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου”. Για τα παιδιά είναι ένας έμπιστος φίλος και “ακροατής” που είναι παρών και έχει άνευ όρων αποδοχή για το παιδί σας. Όσον αφορά τους ενήλικες, τα κατοικίδια φαίνεται ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης και στη μείωση του άγχους. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες σκύλων ασκούνται καθημερινά, γεγονός που βελτιώνει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία. Είναι γεγονός ότι στην περίοδο της καραντίνας οι τετράποδοι φίλοι μας ήταν το καλύτερο «αντίδοτο» για την καταπολέμηση της ανίας και της μοναξιάς, όπως και τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να βιώσει τόσο ο ενήλικας όσο το παιδί τα οφέλη της συνύπαρξης με ένα κατοικίδιο είναι να υπάρχει υπευθυνότητα στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και κατάλληλη εκπαίδευση του κατοικίδιου ζώου. Πολύ συχνά ακούμε στις ειδήσεις για σκύλους που επιτέθηκαν στα παιδιά. Αυτό δεν είναι κανόνας και μια τέτοια τραυματική εμπειρία θα μπορούσε να αποφευχθεί κάλλιστα εφόσον τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του παιδιού.

Τα κατοικίδια ζώα είναι ζωντανά πλάσματα που βιώνουν θετικά και αρνητικά συναισθήματα και η συμπεριφορά μας επηρεάζει την αντίδραση τους. Για αυτό για να βιώσουμε την ευεργετική τους επίδραση και να υπάρξει μια ισορροπημένη συνύπαρξη είναι σημαντικό να αφουγκραστούμε και τις ανάγκες του αγαπημένου μας κατοικίδιου.

 

Πληροφορίες: Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, τηλ 2271020000 (εσωτ. 2)

0
0
0
s2sdefault

Αθήνα

Διεύθυνση :

Χρυσολωρά 10-12 ,  121 32 , Περιστέρι

Τηλέφωνο :

2105789190, 5782341, 5731581

Φάξ :

2105789191

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για τα νέα του κέντρου μας.
Συμφωνώ με την Πολιτική Προστασίας
Subscribe now

Σύνδεση μελών ΚΠΕ

Χίος

Διεύθυνση :

Εγκρεμού 30 , 82131   Χίος

Τηλέφωνο :

2271020000

Φάξ :

2271021213

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.